Máte doma také krvelačnou bestii?

13. 11. 2009 22:05:49
Pokud ano, jste nejspíše také majitelem domácího psího mazlíčka s váhou větší jak 20 kilo. Osobně jsem měl tu zkušenost se zlatým retrívrem Amálkou a labradorem Cabem. Oba to však byli slepečtí vodicí psi ve výcviku. Jasně, že mě kousli nebo škrábli zubem, ale to vše, protože jsem si s Amálkou či Cabem hrál a učil je pro různé situace budoucího povolání. A jak jistě víte, pes má jenom zuby a tlapy s drápy, takže se nemůžete divit, že se občas vyskytnete blízko nich.
Budouci vodicí pes - Nemecký ovcák
Budouci vodicí pes - Nemecký ovcákIlja Hynek

I když to byli vodicí psi, na procházce se mi občas stalo, že mi lidé z neznalosti „připomínali“ že psi mám mít na vodítku a hlídat si je, a to i když jsem byl kousek od nich, a psi měli žlutý obleček, označující, že jde o psy ve výcviku a budoucí slepecké psy. A když jej neměli a byli jsme v psím výběhu v parku v Brně, zase se rozčilovali, že to jen tak nejde. Ale přeci, psi tu byli dřív a na člověka si zvykli, a člověk si zvykl na psa.

I teď mám doma dva Německé ovčáky 4 a 10 let staré. Co máte za zvíře Vy? Krvelačnou šelmu zlatého retrívra? Nebo buldoka, německou dogu, chrta či vipeta? Víte, jak jsou rychlí? Co teriér, buldog či malamut? Co takhle Irský vlkodav? Krásný, velký, přítulný. Znám hned celou psí rodinku u nás v Brně. A Cabo – labrador, si s nima rozuměl. Já, po optání se majitelů, také.

 

Cabo - slepecký pes

Nebo třeba bernardýn? Krásný pes, jen trošku velký, že? Každý den při venčení potkávám dva takové velké bernardýny v jednom parku za plotem. A strkám snad ruce za plot, abych si je pohladil? Ne!
I když vím, co jsou zač, sám vím, že mám dva psy na vodítku a při seznamování čtyř psů o celkové váze kolem 200 kilo bych nemusel dopadnout zrovna dobře. Ale to jenom, že bych se dostal mezi čtyři psy, kteří se při seznamování pohybují nepředpokládaně.

 

Amálka

 

Reaguji tímto článkem na vysílání v TV, kde se poslední dobou objevují pokousané děti. Většinou se jedná o případy, kdy je špatně zabezpečený pes, který si hlídá své teritorium, nebo děti, které si chtěly pohladit psa. Pes, který štěká, taky kouše. Myslí si snad rodiče, že i když mají doma psa, který je klidný a v přítomnosti pánečka – majitele vyrovnaný a bezproblémový, že se nemůže nic stát? Copak se dá nahradit rodič psem? Takové dítě se psa dotkne tam, kde to nečeká a ten se lekne, rafne, štěkne, a když má dítě ruku poblíž, ruka je prokousnutá natotata. Rodiče pak vidí jen výsledek psího jednání - útoku, ale jak k tomu došlo, dítě neřekne. Může za to pes. Podle rodičů nebo lidí z okolí. Ale je to vždy tak? No řekněte, majitelé psů. A také vy, co nevlastníte psa. A tohle není řečnická otázka, ale otázka, na kterou se mi pokuste odpovědět v diskuzi.

 

 

Jak lidé z Vašeho okolí vnímají Vašeho psa? Jak vy sami vnímáte psy lidí z Vašeho okolí? Jak vnímáte Vašeho vlastního psa? Co říkáte vlastním dětem, když se chce vrhnout pohladit cizího psa? Jak se Vaše děti chovají k Vašemu psovi? Jak dalece věříte svým dětem a svému psu? Máte nějakou jinou zkušenost se psy a dětmi? Co si myslíte o volně puštěném psu, který si hraje se svým pánem?

Pes a lidé

 

 

 

 

Co si myslíte o situaci na poslední fotografii? Co nastane? Schválně? Na Vaše názory odpovím.

Autor: Ilja Hynek | pátek 13.11.2009 22:05 | karma článku: 19.32 | přečteno: 6889x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 20.99 | Přečteno: 469 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 222 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 4660 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 11.85 | Přečteno: 221 | Diskuse
Počet článků 44 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1836

Zajímám se o různé kulturní a nyní i politické akce. Kulturní ty netradiční. Píšu o tom, co lidi zajímá, i tom, o čem se nemluví, ale ví. HTML žije! a Seznam není všemocný!

Snažím se podávat nezkreslené informace, všechny zdroje si osobně ověřuju. Píšu o tom, co mě i ostatní lidi, jak se říká, "pálí".

Říkám pravdu natvrdo a píši o tom, co si můžu ověřit.

Co nevím, to se naučím a když mě někdo "poučí" v oboru, který neznám, beru to.

Je-li něco, co za to stojí, napíšu o tom.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...