Víte, že výcvik a výchova psů je podobná výcviku tygrů?

Já to vím. A jak to vím? No byl jsem se podívat na výcvik tygrů v Prvním národním cirkusu Jo – Joo. A při té příležitosti jsem si domluvil schůzku a rozhovor s principálem a mou ženou, cvičitelkou psů.  Potkali se tak dva úspěšní cvičitelé. Cvičitelka psů a cvičitel tygrů.

Rozhovor dvou úspěšných cvičitelů zvířatIlja Hynek

Shlédli jsme, stálou akcí nabitý program cirkusu, po skončení pořídili pár fotek s tygrem, a když diváci odešli, sešli jsme se všichni tři s principálem na krátký rozhovor o metodách výcviku tygrů a psů.

Metody výcviku zvířat

Z vlastní zkušenosti vím, že nejlepší metody pro výcvik psů, a nyní vím, že i tygrů je formou motivace. Již od základní školy jsem měl doma psa. Motivovat zvíře k výcviku a poslušnosti za pomocí pamlsku, navíc být v kontaktu se zvířetem od štěněčího věku, to je základ dobrého výcviku a důvěry mezi cvičitelem a zvířetem. Ať už divokou šelmou, nebo domácím psem. Na tom se shodli jak principál, pan Joo, dlouholetý cvičitel divokých šelem, tak má žena, cvičitelka psů. Oba se výcviku zvěře věnují delší dobu. Každý přiměřeně svému věku, samozřejmě.

Na fotografiích je vidět, jak se divoká šelma, nebo lovecký pes socializovali s člověkem. Divoká šelma je od narození zaměřená na lov a svou obranu, takže je třeba usměrňovat její chování a pokud se najde nějaká povaha divokého zvířete, je třeba ji využít a případně dále rozvíjet.

U psů, kteří jsou čistokrevní, je určitý předpoklad povahy a každá rasa je k něčemu učená, vedená a šlechtěná. Záleží pak na majiteli, tedy člověku, jestli se bude věnovat řádně svému psu nebo divoké šelmě a bude rozvíjet osobnost zvířete tím správným směrem. Nehody jsou pak téměř vyloučeny.

Rozumět si navzájem

Lidé by se měli snažit zvířatům porozumět a žít s nimi, když je chtějí mít doma nebo ve svém okolí. V cirkusu Jo – Joo se se zvířaty žije již několik generací a výcvik probíhá metodou dobrého slova a pamlsku. Osobně jsem se přesvědčil na představení v Brně. Doporučuji Vám to samé. Chcete-li vidět, jak se ke zvířatům chovat, jděte se podívat na představení cirkusu Jo – Joo.

Víte, že existuje hlídání psů? Internátní výcvik psa? Venčení psů? Socializace psů? To vše jsou různé služby, které nabízejí cvičitelé různých kvalit. Komu svěříte svého psa? Jak poznat správného cvičitele, který je zároveň dobrým člověkem a zvířata jej mají už od pohledu rádi? Jedině se zajít podívat na výcvik, výchovu nebo cvičení a pak o takovém člověku napsat do sociálních sítí, například Facebooku, nebo článek na internet. Jedině člověk, který má cit pro zvíře a věnuje se cizímu jako svému, je hoden zvát se cvičitel nebo cvičitelka psů. Ne ten, kdo si dá obrovskou reklamu, roznese tisíce letáků a poté chce ve dvou či třech lidech cvičit psy, případně je ubytovávat.

Internátní výcvik psa

A proč tu píši o výcviku a motivaci zvířat? Protože se ke mně donesla informace, že u nás v Brně je jeden cvičitel, který psy kope, bije a škrtí a učí je metodou fyzického nátlaku. Takový pes pak sice poslouchá, ale je zlomený a je na něm vidět, že poslouchá jenom proto, že má strach z bití, pokud neposlechne. Tohle přeci není správná výchova a takovému člověku nemůže rozumný majitel svěřit svého psa na výcvik.

Na internetu jsou už diskuse o tomhle člověku a jeho firmě, ale osobně jsem tam nebyl, takže nemohu nic napsat.  Hned, jak budu vědět víc a osobně si to ověřím, napíšu další článek s vlastní zkušeností o těchto, dle mě nesprávných a ubližujících metodách výcviku.

Je dobré podávat nezkreslené informace a vše si ověřovat. Já dbám na to, že píšu o věcech, které jsem osobně ověřil nebo byl jejich účastníkem nebo přítomen. Co se mi nelíbí, o tom napíšu, aby se to do budoucna neopakovalo a lidé měli nezkreslené informace. Je dobré vědět dobrých lidech a jejich službách, ale je také dobré vědět o špatných lidech a špatných službách.

Autor: Ilja Hynek | středa 6.10.2010 23:10 | karma článku: 11,33 | přečteno: 2292x
  • Další články autora

Ilja Hynek

Fobie - bojíme se všichni?

28.8.2015 v 5:12 | Karma: 11,18

Ilja Hynek

Kladivo na podnikatele? EET!

28.7.2015 v 12:25 | Karma: 22,94