Psi, kam se podíváš

A to doslova. Psi všech možných ras a velikostí, a k tomu dva koně, se sešli v sobotu 15.září na dni otevřených dveří v Kynologickém klubu v Tišnově. Cílem bylo seznámit návštěvníky s činností tišnovského kynologického klubu a předvést na vlastní oči všem příchozím různé možnosti práce se psem.

Ilja Hynek

Tak například ti, co si pospíšili a přišli hned na začátek akce ve 14 hodin, viděli ukázky z výcviku psů těch nejmladších, psích štěňat. Následoval tanec se psem a hned poté ukázka canisterapie. V průběhu celé akce mohli rodiny nechat své děti vyřádit na skákací trampolíně, a kdo měl hlad, mohl si dát grilovaný klobás, nebo jen něco malého na zub.

O hudbu se průběžně staral Aritmic Band ze ZUŠ z Kuřimi. Následovala ukázka poslušnosti psů zkušených psovodů, kteří předvedli své znalosti s prací se psy. Například odložení za pochodu. Poté začala hrát ostrá živá hudba a objevilo se několik osob, které předvedli ukázky bojového umění. Lidí bylo stále dost a počasí přálo.

Dalším krokem organizátorů z tišnovského Kynologického klubu byla ukázka výcviku vodicího psa. Návštěvníci napjatě sledovali cvičitelku z brněnské školy pro výcvik vodicích psů, která prošla vytyčenou trasu a předvedla, jak takový pes ve výcviku vede svého cvičitele a jak povede svého budoucího nevidomého majitele. Také seznámila přítomné s časovou náročností výcviku vodicího psa.

Hned nato se objevili cvičitelé, kteří se svými psy provozují agility. Jde o sportovní disciplínu, kdy majitel psa doslova běhá vedle svého psa a snaží se jej směrovat přes různé překážky. Objevili se psi malí i velcí. U tohoto sportu se psy záleží na fyzičce jak psa, tak i majitele.

Následovala další zvláštní ukázka, tentokrát psů záchranářů ze Svazu záchranných brigád kynologů ČR, kteří převedli své znalosti a práci se psy. Díky nim a jejich psům tak mají lidé v lavinách nebo zřícených domech šanci na přežití. Záchranářští psi je najdou pod sutinami nebo pod sněhem. Jejich vycvičený čich jim pomůže.

Den otevřených dveří se pomalu blížil ke konci a návštěvníky čekala nejzubatější předváděcí ukázka. Zadržení pachatele. Jednoduše obrany. Pes je v takovém případě cvičen k zadržení pachatele a k jeho sražení na zem zakousnutím do ruky. Předvedení si vzal na starosti zkušený instruktor, vedoucí Kynologického klubu Tišnov pan Martin Roučka.

Další fotografie zde na Rajčeti

Autor: Ilja Hynek | úterý 18.9.2012 22:52 | karma článku: 13,96 | přečteno: 1441x
  • Další články autora

Ilja Hynek

Fobie - bojíme se všichni?

28.8.2015 v 5:12 | Karma: 11,18

Ilja Hynek

Kladivo na podnikatele? EET!

28.7.2015 v 12:25 | Karma: 22,94

Ilja Hynek

Psi a děti dohromady

20.6.2013 v 9:58 | Karma: 15,66

Ilja Hynek

Pokoušejí se mě zabít

22.4.2012 v 21:26 | Karma: 14,72

Ilja Hynek

Jak se zbavit důchodců...

12.12.2011 v 6:05 | Karma: 24,03

Ilja Hynek

Jak vypadá dokonale chráněná FVE?

20.9.2011 v 13:12 | Karma: 9,65
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1836x
Zajímám se o různé kulturní a nyní i politické akce. Kulturní ty netradiční. Píšu o tom, co lidi zajímá, i tom, o čem se nemluví, ale ví. HTML žije! a Seznam není všemocný!

Snažím se podávat nezkreslené informace, všechny zdroje si osobně ověřuju. Píšu o tom, co mě i ostatní lidi, jak se říká, "pálí".

Říkám pravdu natvrdo a píši o tom, co si můžu ověřit.

Co nevím, to se naučím a když mě někdo "poučí" v oboru, který neznám, beru to.

Je-li něco, co za to stojí, napíšu o tom.