Kolik mrtvol je potřeba pro vaše uspokojení?

7. 05. 2017 20:25:55
Komu tuto otázku položit? A jak na ni asi odpoví. Já ji pokládám Vám, čtenářům blogu, k zamyšlení nad životem. Pozastavte se a zapřemýšlejte, kdy Vás naposledy uchvátily stovky nebo tisíce mrtvol, například v nějakém filmu?

A nemusí to být jen válečné nebo sci-fi filmy.

Vzpomeňte si na Hvězdné války – Star Wars, na první díly této řady, tedy čtvrtý, pátý a šestý díl. Kolik lidí tam umřelo v celé galaxii. Kolik umřelo rytířů JEDI, useknutím hlavy, rozpáráním těla, sestřelením stíhačkou. A pak samozřejmě v dalších pokračováních.

Děti od 12 let jistě viděli takové filmy... Nebo pohádky

Například Jeníček a Mařenka – nejprve pohádka pro děti, kde ke konci děti strčí čarodějnici do pece a upálí ji. Skvělé, nádherné, děti se zachrání. Čarodějnice je zde spálena zaživa. A máme další mrtvolu.

Pokračování – Jeníček a Mařenka – lovci čarodějnic. Nyní už pro dospělé, desítky mrtvol, zabitých různými způsoby a skvělá je ta past, kdy čarodějnice vletí do natažených drátů mezi stromy a „rozseká se na hadry“ (kousky). Taky je tu sex Jeníčka s krásnou čarodějnicí v jezírku.

Je to v podstatě jedno, protože mrtvoly jsou neustále kolem nás. Už od malička se děti učí, že někdo zemře a někdo se narodí. Vraždí se už v pohádkách: vlk sežral babičku, myslivec pak přišel a rozpáral vlka.

Ale je to i v knihách... Dokonce i v Bibli je to ze začátku samá vražda. Kain zabil Ábela, Ježíš propíchnutý kopím, David a Goliáš... Lidi zabíjení kamenem. A moje nejlepší – Potopa světa – komplet všichni lidi na celém světě zavraždění. (Všechny sežraly rybičky)

Dále třeba Řecké báje a pověsti – kniha dostupná dětem – bohové vraždili na potkání a lidi mezi sebou to samé. Stovky mrtvol. Postižení jedinci a znásilněné ženy.

Příklady z novější doby? Vinetou a všechny filmy okolo – v každém díle zastřelený padouch či několik desítek padouchů, ale taky běžní lidé, které zastřelili oni padouši.

Jak jste Vy, se zatajeným dechem, sledovali různé díly Vinetou-a, když se plížil mezi trávou a stromy a poté skvěle mířenou ranou šípem zastřelil padoucha a osvobodil domorodce. Nebo jak Old Shatterhand svou kulovnicí přímo na srdce zabil dalšího padoucha. No a pak si děti hráli na indiány a lupiče. Spočítal to někdo, kolik vražd v zájmu naší výchovy to bylo?

A to jsou jenom filmy, ale co realita? Války na celém světě, války v moderní době a války nyní. Sledujete zprávy? Samá mrtvola. Leckdy i politická.

A aby to nebylo tak jednoduché, lidi a technika, virtuální realita. Co zde? V počítačových hrách dokonce od začátku můžete sami zabíjet. Odstřelovat lidi přímo do hlavy, házet granáty, spalovat plamenometem. Kdo tohle vysvětluje dětem, že to jen hra. Hra na válku.

Odpověď na otázku „ Kolik mrtvol Vás uspokojí?“ tedy zní: „hodně“! A kdo ví, jestli vůbec ano. Nebo jestli to někdy skončí... Různé náboženství, sekty, jedinci, vraždí se neustále. Jen si vzpomeňte, kdy naposledy jste slyšeli v nějakém filmu větu „Ve jménu krále“ a poté už jen následovaly desítky mrtvol – otrávených jedem, zastřelených kuší, zabitých na bitevním poli.

Kdo je taková mrtvola? Většinou člověk, který je přinucen dělat něco, co nechce – voják, válečník, přinucený někým, kdo ničemu nerozumí, ale chce mít moc. Mocní vládnou světu zbraní a terorem. A když lidi nemají na svou obranu zbraně, aby mohli svrhnout tyrana, je z nich mrtvola.

Zamyslete se a napište mi do komentářů, kdy jste naposledy viděli nějakou mrtvolu a v jaké to bylo situaci? Film, virtuální realita, kniha – obrázek, počítačová hra, v nemocnici, na silnici, ve válce, osobně?

Je třeba se zamyslet a uvědomit si, že lidé jsou smrtelní a že umírají. Kdo viděl mrtvolu na vlastní oči nebo zažil nález rozkládající se mrtvoly, dá mi za pravdu. Zvláště, pokud se to týká člověka z jeho okolí.

Ale tisíce mrtvol nebo miliony, jak se občas říká, to je statistika... Lidi jsou jen čísla. Pokud se Vás to osobně netýká, srdce to nebolí.

Zastavte se a přemýšlejte, jak našim potomkům dát vědět, že ty války vedli nerozumní lidé, že vraždy nejsou normální a že, ač jsou mrtvoly všude kolem nás, je to život.

Přemýšlejte o tom, jak žít lépe protože si tím připravujete životní prostředí a budoucnost pro život.

Nenechte se ovládat mocnými a myslete sami za sebe. Lidi ví, většinou, co je pro ně dobré, ale vždy se najde pár takových, co manipulací a lží chtějí ovládnout ty ostatní... Nedejte se! Jinak Vy budete ta mrtvola!

Autor: Ilja Hynek | neděle 7.5.2017 20:25 | karma článku: 14.04 | přečteno: 878x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 10.88 | Přečteno: 97 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 26.14 | Přečteno: 390 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.94 | Přečteno: 531 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 239 | Diskuse
Počet článků 44 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1836

Zajímám se o různé kulturní a nyní i politické akce. Kulturní ty netradiční. Píšu o tom, co lidi zajímá, i tom, o čem se nemluví, ale ví. HTML žije! a Seznam není všemocný!

Snažím se podávat nezkreslené informace, všechny zdroje si osobně ověřuju. Píšu o tom, co mě i ostatní lidi, jak se říká, "pálí".

Říkám pravdu natvrdo a píši o tom, co si můžu ověřit.

Co nevím, to se naučím a když mě někdo "poučí" v oboru, který neznám, beru to.

Je-li něco, co za to stojí, napíšu o tom.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...