Lidé a psi. Můžou spolu vycházet?

V České republice je hodně psů, spousta psů a hodně majitelů má více než jednoho psa. Existují chovné stanice. Existují lidé co mají rádi psy. A existují lidé, kteří nemají rádi lidi, co mají rádi psy. Nebo spíš nemají rádi ty psy. Ale proč?

Vychovaný pes. Na místě a "sedni"Jiřina Hynková

Rozumí lidé psům?

Protože existuje pár lidí, kteří ve městě neuklízí psí výkaly a protože tito lidé, kterým se to nelíbí, zase chodí „zkratkama“ po trávnících. Nepočítám studenty, kteří se v městských parcích učí. A ono by se toho našlo více, proč někteří lidé nemají rádi psi. Ale vše je v lidech, ne ve psech.

Veskrze jde spíše o to, že jsou neinformovaní a neví, co který pes může udělat, a potom je hází do jednoho koše s ostatníma, ať už je to plemeno lovecké, sportovní, pes – ochranář rodiny, nebo psa mazlíček k dětem. Koneckonců, vždy je to zvíře a je potřeba se umět k němu chovat. Znát povahu psa, vědět, co které plemeno – pokud je čistokrevné, umí a co se od něj může očekávat, k čenu bylo vyšlechtěno.

Proto je třeba, aby lidi byli informovaní a pes vychovaný a vycvičený, případně zde nastoupí výcvik a výchova psa od profesionálů.

 

Jsou psi poslušní?

Poslušnost psa na povely, jde-li o psa do domácnosti, aby poslouchal například na sedni, lehni, zůstaň a podobně, případně dělal, co si jeho páníček přeje, je jednou ze základních metod výchovy psa. To platí i pro výcvik psa služebního, protože jde o základní povely. Neboť nevychovaný pes dělá, co se mu zamane a z toho jsou pak škody v domácnosti nebo na osobním majetku majitelů. A proto si přeci člověk psa nepořizuje, aby mu pes zničil nábytek, auto, byt nebo dům, případně trhal textil z návštěv. Výchova psa je potřeba a pokud člověk neví, měl by se zajímat, kde ve svém okolí je zkušený cvičitel nebo cvičitelka psů, který psa přiměřeně nasměruje. Ale také pomůže majiteli a vysvětlí, jak by se měl ke svému psu chovat. Jaké příkazy dávat a co může či nesmí povolit a jakým způsobem.

 

Umí lidé pracovat se psy?

Výcvik psa. Psi jsou šlechtěni nebo cvičeni pro různé situace. Například pes stopařský, obranářský nebo lovecký, záchranářský nebo vodicí, případně asistenční. Poslední dvě plemena potřebuji vycvičit, ale musí být také vychovaná. Jsou s majitelem neustále v kontaktu a nahrazují oči u nevidomých, případně ruce či sluch u neslyšících či lidí s různým tělesným postižením.

Tedy nejsou lidé, co nemají rádi psy. Jen jsou lidé, kterým v mládí nikdo nic nevysvětlil a oni to pak předaly svým dětem, které také neví. Pak vídáme ty pokousané děti, které padají do ohrad se psy – divné, jak může dítě spadnout mezi psy? Nebo pokousané ruce, nohy, jak třeba dítě kope do psa či strká ruku skrze plot pejskovi, kterého by si chtělo pohladit, a pes je třeba obranář, hlídá, no akousne a už je z toho trauma pro dítě, matku či otce a problémy pro majitele psů.

Proč? Úplně zbytečně! Přeci, když něco chci, je třeba se informovat. A ne si pořídit psa, či nechat svou fenu o samotě, když hárá a pak, když má štěňátka, nechat je v zime někde u obchoďáku, kde je najdou jiní lidé, kterým to není jedno. A ejhle. Už tady máme tyrana psů.

Vždy je to o lidech a o jejich přístupu ke zvířatům obecně. Kdo se neumí chovat ke zvířatům, neumí se v reálu chovat ani k lidem. A platí to i naopak. Hulváti a lidé sprostí většinou nemají zvíře větší rybičky, neb cituji „ tam se krmí jen občas, nenasviní, nepokouše, zvládne je nakrmit i dítě, nemusí se sbírat výkaly, a v případě problémů, nebo když uhyne, rychle zmizí „ chápej – spláchne do záchodu.

 

Máte příběh? Napište.

Máte příběh psa kladně podaný? Napište mi e-mail, vydáme to na našich stránkách zde, ať lidé vidí, proč jsou vlastně psi v domácnostech, v bytech nebo na zahradách.

Máte příběh smutný či nehezký? Znáte zlého souseda? Viděli jste, jak někdo kope do psa nebo ho bije klackem? Ať už dospelý nebo dítě? Napomeňte takového člověka. Napomeňte ho podruhé, potřetí, no a pak už volejte policii. Zavolejte TV NOVA, napište mi e-mail. S tím se musí něco dělat. Pes není věc. Pes je živý tvor a společník člověka už od pradávna. Pomocník, lovec, ochránce. To všechno a mnohem víc je pes. Je třeba dosáhnout toho, aby pes dle zákona nebyl věc a lidi, kteří týrají psy, byli zavíráni, jako když se týrá dítě.

Bylo by toho moc, co zde napsat. Pište teď zase chvíli Vy, čtenáři mého blogu. Posílejte e-maily, pište své poznatky.

Autor: Ilja Hynek | pondělí 10.1.2011 20:15 | karma článku: 13,74 | přečteno: 1822x
  • Další články autora

Ilja Hynek

Fobie - bojíme se všichni?

28.8.2015 v 5:12 | Karma: 11,18

Ilja Hynek

Kladivo na podnikatele? EET!

28.7.2015 v 12:25 | Karma: 22,94

Ilja Hynek

Psi a děti dohromady

20.6.2013 v 9:58 | Karma: 15,66

Ilja Hynek

Psi, kam se podíváš

18.9.2012 v 22:52 | Karma: 13,96

Ilja Hynek

Pokoušejí se mě zabít

22.4.2012 v 21:26 | Karma: 14,72

Ilja Hynek

Jak se zbavit důchodců...

12.12.2011 v 6:05 | Karma: 24,03

Ilja Hynek

Jak vypadá dokonale chráněná FVE?

20.9.2011 v 13:12 | Karma: 9,65
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1836x
Zajímám se o různé kulturní a nyní i politické akce. Kulturní ty netradiční. Píšu o tom, co lidi zajímá, i tom, o čem se nemluví, ale ví. HTML žije! a Seznam není všemocný!

Snažím se podávat nezkreslené informace, všechny zdroje si osobně ověřuju. Píšu o tom, co mě i ostatní lidi, jak se říká, "pálí".

Říkám pravdu natvrdo a píši o tom, co si můžu ověřit.

Co nevím, to se naučím a když mě někdo "poučí" v oboru, který neznám, beru to.

Je-li něco, co za to stojí, napíšu o tom.